Oorzaak geluid

agt_multimediaSpeel video

Wanneer de beelden van de hogesnelheidscamera en het gemeten geluidssignaal naast elkaar gezet worden, kan de inslag van de druppel op het wateroppervlak en het hierbij geproduceerde geluid kwalitatief bestudeerd worden.

In de video en onderstaande afbeelding is te zien hoe de druppel in het water valt. Er wordt een brede cavity gevormd, waaruit in eerste instantie geen bel kan ontstaan (afbeelding A). De cavity veert terug en vormt een jet (B). Vervolgens valt de jet naar beneden, waarbij deze in twee delen breekt (C). Wanneer het onderste deel van de jet op het wateroppervlak terechtkomt, ontstaat een nieuwe cavity die deels afgesloten wordt (F), waardoor een oscillerende bel in de vloeistof ontstaat. Het bovenste deel van de jet vormt vervolgens op zijn beurt een cavity die weer contact maakt met de bel (H). Dit contact wordt even later echter weer verbroken waarna een oscillerende bel in de vloeistof aanwezig is (I,J).

Resultaten: beelden uit de video in combinatie met het gemeten geluid.

Resultaten: beelden uit de video in combinatie met het gemeten geluid.

Wanneer naar het geluid gekeken wordt, wordt duidelijk dat de impact van de druppel (A) voor een geluidspuls zorgt. Ook bij het terugveren van de eerste cavity (B) wordt geluid gemeten. Wanneer de restanten van de jet het wateroppervlak weer raken ontstaat echter geen geluid. Op het moment dat de ontstane luchtbel zich afscheidt van de cavity (F) wordt een piek in het geluidssignaal waargenomen. Het geluidssignaal dooft vervolgens uit naarmate meer oscillaties plaatsgevonden hebben en verdwijnt bij het hernieuwde contact met de cavity (H). Wanneer vervolgens de bel voor de tweede maal losraakt is ontstaat een nieuw uitdovend geluidssignaal zichtbaar (I,J).

Meer over…